Κυριακή, Οκτωβρίου 19, 2014

Την αγάπη τους για την Κρήτη και τον Νίκο Καζαντζάκη εξέφρασαν Γάλλοι φιλέλληνες

 

Την αγάπη τους για την Κρήτη και τον Νίκο Καζαντζάκη εξέφρασαν Γάλλοι φιλέλληνες, μέλη του συλλόγου «Αλσατία-Κρήτη», που επισκέφθηκαν χθες την Περιφέρεια Κρήτης με επικεφαλής τον πρόεδρό του, καθηγητή Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν. 

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας θερμά τους φιλέλληνες λάτρεις της Κρήτης, τους χαρακτήρισε ως τους καλύτερους πρεσβευτές του νησιού και της Ελλάδας στο εξωτερικό. 

Οι Γάλλοι φιλέλληνες συνοδεύονταν στην Περιφέρεια Κρήτης από τον πρόεδρο του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, Στέλιο Ματζαμπετάκη. 

Οι φιλέλληνες είναι μέλη του γαλλικού τμήματος των Φίλων Ν. Καζαντζάκη και βρίσκονται στην Κρήτη στο πλαίσιο της τελετής αδελφοποίησης του Μουσείου Καζαντζάκη με τον Οίκο Άλμπερτ Σβάιτσερ, πριν από λίγες ημέρες στο Ηράκλειο (Μυρτιά). 

Ο Ζ. Σβέντεμαν εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποδοχή στην περιφέρεια δηλώνοντας: 

«Έχω έρθει πάνω από 100 φορές στη Κρήτη τα τελευταία 34 χρόνια, και θέλω και οι συμπατριώτες μου να αγαπήσουν το νησί όπως εγώ. 

Όποτε βρίσκομε στο νησί νιώθω συγκινημένος για όλα αυτά που μου προσφέρει, την ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο, το περιβάλλον». 

Ο Ζ. Σβέντεμαν έρχεται στην Κρήτη για 34 συναπτά έτη, ενώ παράλληλα φιλοξενεί ομάδες επιχειρηματιών και εκπαιδευτικών σε θεματικές επισκέψεις που οργανώνει. 

Είναι καθηγητής γαλλικής φιλολογίας και διδάσκει αρχαία Ελληνικά και λατινικά στο εξωτερικό.

Το 1996 ίδρυσε τον σύλλογο «Αλσατία- Κρήτη», που αριθμεί περί τα 1050 μέλη.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συλλόγου, το Καβούσι Ιεράπετρας, έχει αδελφοποιηθεί με κοινότητα κοντά στο Στρασβούργο. 

Λόγω της αδελφοποίησης, τόνοι κρητικών προϊόντων από την εύφορη περιοχή του Καβουσίου, εξάγονται κάθε χρόνο στην Αλσατία για τα μέλη του συλλόγου. 

Ελαιόλαδο, μέλι, παξιμάδι, γλυκά, μαλωτήρα, ρίγανη και άλλα προϊόντα της κρητικής γης, φτάνουν κάθε χρόνο σε γαλλικά τραπέζια. 

Επίσης, ο σύλλογος έχει προωθήσει τη συνεργασία Ρεθύμνου και Στρασβούργου, η οποία έχει επεκταθεί και στα κεραμικά του ιστορικού οικισμού του Ρεθύμνου, Μαργαρίτες.

Από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου, είναι ο δημοσιογράφος Ηρακλής Γαλανάκης, που παρέστη στη χθεσινή εκδήλωση.

Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.