Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 24, 2014

Η συγκυβέρνηση μπροστά στο μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο

 Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου
Η συγκυβέρνηση μπροστά στο μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει χάνει πλέον τη ψυχραιμία της και αντιδρά ολοένα και πιο σπασμωδικά. 


Είναι φανερό ότι όταν μιλά για πολιτική διαπραγμάτευση εννοεί μόνο την εξασφάλιση κάποιου προσχήματος, όπως οι φοροελαφρύνσεις, προκειμένου να περάσει το νέο πακέτο της τρόϊκας, ενώ δεν προχωρά η υποτιθέμενη συζήτηση για το χρέος. 

Όπως φάνηκε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο το μόνο επιχείρημα που πλέον προβάλλει, αφού έχει αποδεχθεί όλη την σκληρή Γερμανική λογική, είναι ο φόβος των εκλογών και της αλλαγής κυβέρνησης, που όμως δεν φαίνεται να συγκινεί τους εταίρους.... 

Ο Σεπτέμβρης έδειξε τι έχουμε να ζήσουμε και να αντιμετωπίσουμε στο επόμενο διάστημα μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Σκλήρυνση της συγκυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, όσο αισθάνεται ότι απομονώνεται πολιτικά. Σπασμωδικές κινήσεις όπως στη ΔΕΘ και δηλώσεις κινδυνολογίας των στελεχών της. 

Εξάντληση κάθε μέσου για την εξασφάλιση των 180 ψήφων. Προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου για το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών στη λογική της αριστερής παρένθεσης, αλλά και προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ενιαίου εκλογικού συνασπισμού των δυνάμεων της συγκυβέρνησης. Προσπάθεια απαξίωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και κάθε φωνής και κίνησης που είναι απέναντι. Αγωνιώδης επιδίωξη ανάστασης της λεγόμενης "Κεντροαριστεράς" μέσα από επικοινωνιακή στήριξη και συνεχή ανακύκλωση προσώπων, ρόλων και σχηματισμών, είτε ως όχημα για τους 180 ψήφους είτε ως εκλογικό ανάχωμα. Όλα αυτά θα επιχειρηθούν, αλλά, όπως δείχνει η Ιστορία, μάταια. 

Τελικά ο λαός θα εκφραστεί, και λογικές αυτού του τύπου φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα! Γιατί σήμερα η πόλωση σε Ευρωπαϊκό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι πραγματική και όχι επικοινωνιακή και τεχνητή. Αφορά τα αδιέξοδα της πραγματικής οικονομίας και των ανθρώπων, τη συνεχή υποβάθμιση του Νότου, τη διάλυση της μεσαίας τάξης και την απόγνωση και περιθωριοποίηση όλο και μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. 

Στο τέλος, το δίλημμα στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα είναι απλό: αλλαγή ή συνέχεια αυτής της πολιτικής και κατάστασης. Ευθύνη και υποχρέωση των δυνάμεων που πιστεύουν και επιδιώκουν την αλλαγή είναι όχι η εξασφάλιση μιας συγκυριακής εκλογικής νίκης, αλλά η συγκρότηση μιας προγραμματικής συνειδητής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, και η επανένωση της δοκιμαζόμενης χώρας μας και του λαού σε μια νέα συλλογική προοπτική.
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.