Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 26, 2014

6.300.000 οι φτωχοί στη χώρα μας!

Φτάνει πια δεν θέλουμε να μας σώσετε άλλο


Φτάνει πια δεν θέλουμε να μας σώσετε άλλο
Αν δεν διωξουμε την τροικα και τους ξενους αρχιτοκογλυφους θα πεθανουμε απο την πεινα.

ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ κρίση που προκάλεσαν στη χώρα μας η τρόικα και οι ξένοι τοκογλύφοι, περιγράφει με στοιχεία και αριθμούς η έκθεση του γραφείου της Βουλής, που είναι αρμόδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 6,3 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται σε κατάσταση εξαθλίωσης, δηλαδή είναι φτωχοί και ένα μεγάλο μέρος περίπου 2,5 εκατομμύρια βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η Μέρκελ και οι υπόλοιποι… σύμμαχοί μας, κατάφεραν να καταστρέψουν μια χώρα, να εξαθλιώσουν έναν ολόκληρο λαό και να δημιουργήσουν συνθήκες αντίστοιχες με αυτές της κατοχής!
Η «επιτυχία» των ξένων τοκογλύφων ήταν τεράστια, αφού η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε χειρότερη θέση από την Βουλγαρία, την Τουρκία και πολλές θεωρούμενες τριτοκοσμικές χώρες.
Το χειρότερο είναι ότι η φτώχεια αυξάνεται αλματωδώς, με δεδομένο δε ότι η ανεργία καλπάζει και η τρόικα απαιτεί νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι βέβαιον ότι η περιουσία του ελληνικού λαού θα βγει σύντομα στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, δεν έχουν πρόσβαση σε δωρεάν περίθαλψη αφού είναι ανασφάλιστοι, ενώ τα συσσίτια έχουν γίνει πλέον θεσμός. Η ελληνική τραγωδία αφήνει παγερά αδιάφορη τη γερμανίδα καγκελάριο, που προβάλει νέες απαιτήσεις οι οποίες θα προκαλέσουν νέο κύμα ανέργων και επιδείνωση της φτώχειας.
Η λεηλασία συνεχίζεται, μέχρι ο τελευταίος Έλληνας να χάσει το σπίτι και το χωράφι που κληρονόμησε ή αγόρασε με αίμα.
Η γερμανική κατοχή είναι πολύ χειρότερη απ΄ αυτή της περιόδου του ΄40. Γιατί τότε υπήρχε και η Ελεύθερη Ελλάδα που πολεμούσε για εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Υπήρχε δηλαδή φως και ελπίδα…
Σήμερα ένας ολόκληρος λαός έχει αποδεχθεί την εξαθλίωση, έχει συμβιβαστεί με την πείνα, σκύβει το κεφάλι όταν του αρπάζουν την περιουσία και δεν δείχνει κανένα σημάδι αντίστασης.
Το πείραμα πέτυχε με απόλυτο τρόπο στην Ελλάδα και οι τοκογλύφοι ετοιμάζονται να εφαρμόσουν τη συνταγή και σε άλλες χώρες.
Εκτός βέβαια και ξυπνήσει έστω και αργά ο κοιμισμένος γίγαντας και οι τοκογλύφοι μαζί με τους ντόπιους δοσίλογους δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν.
Η έρευνα
Με βάση την έρευνα που πραγματοποίησαν οι συντάκτες της έκθεσης, «2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού». Το 2013 το όριο φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.
Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών όσον αφορά στον κίνδυνο φτώχειας. Επίσης, η χώρα μας συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς το δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά τις: Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Επιπλέον, επισημαίνουν την ανάγκη αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων καθώς υποστηρίζουν πως «η ελληνική κοινωνική πολιτική βασίζεται στη χορήγηση επιδομάτων σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες κοινωνικές ομάδες να υπέρ-προστατεύονται και άλλες, που ενδεχομένως χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης, να βρίσκονται έξω από το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Η διατήρηση των πολιτικών αυτών - μεσούσης της κρίσεως- οδηγεί σε περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων».
Εξηγούν ότι η αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής είναι επιτακτική και χρήζει βελτίωσης τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα (δηλ. το ποσοστό κατά το οποίο βελτιώνεται το επίπεδο σχετικής φτώχειας) όσο και ως προς την αποδοτικότητα (δηλ. μείωση της ακραίας φτώχειας με τη μικρότερη δαπάνη).
Τα κύρια μέτρα ελάφρυνσης της φτώχειας στην Ελλάδα συνίστανται «στη χορήγηση επιδομάτων, τα οποία απευθύνονται σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Το βασικότερο από τα επιδόματα αυτά είναι το τακτικό επίδομα ανεργίας που χορηγείται υπό ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις με αποτέλεσμα ένα πολύ μικρό ποσοστό ανέργων να επωφελείται από αυτό. Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, το επίδομα ανεργίας  έλαβαν 233.000 άνεργοι όταν ο συνολικός αριθμός ανέργων ανερχόταν σε 1.355.000 άτομα, δηλαδή μόλις το 17% του συνόλου. Το δεύτερο τρίμηνο του 2013 το ποσοστό των δικαιούχων μειώθηκε περαιτέρω στο 12%. Το 2001 θεσμοθετήθηκε το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας σαν συμπλήρωμα στο τακτικό επίδομα ανεργίας (200 ευρώ μηνιαίως με συνολική διάρκεια 12 μήνες).
Χαρακτηριζόταν από αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου κάτω από  12.000 ευρώ, ηλικία τουλάχιστον 45 ετών και ο δικαιούχος να έχει λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας επί 12 μήνες. Ο νόμος 4093/2012, διεύρυνε τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη χορήγηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας, μειώνοντας την κατώτατη ηλικία από 45 σε 20 έτη (από το 2014), ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο ετήσιο εισόδημα μειώνεται από 12.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 586 ευρώ για κάθε παιδί).
Επίσης, η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη και ταυτόχρονα εμφανίζει πολύ διευρυμένη φτώχεια των ηλικιωμένων.
Για τους ανασφάλιστους υπερήλικες προβλέπεται σύνταξη που χορηγείται από τον ΟΓΑ και η οποία χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό παρέχοντας ένα χαμηλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Ακόμα, τα επιδόματα αναπηρίας ήταν ένα από τα μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας τα οποία λόγω του στρεβλού συστήματος εξέτασης των αιτούντων κατέληγαν και σε μη πραγματικά δικαιούχους. Σε γενικές γραμμές, το κοινωνικό σύστημα ιστορικά έχει αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους του ενώ όπου έγινε προσπάθεια βελτίωσης μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων απέτυχε ακόμα περισσότερο».

kontranews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.