Δευτέρα, Μαΐου 19, 2014

Πώς αξιολογούν τον πρώτο γύρο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση

Χωρίς πανηγυρισμούς αλλά και χωρίς σύνδρομα ηττοπάθειας, δηλαδή όπως ακριβώς επιτάσσει η πραγματικότητα την οποία διαμόρφωσε η χθεσινοβραδινή κάλπη, ερμηνεύουν το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στους δήμους και τις περιφέρειες τα επιτελεία των κομμάτων.

ΝΔ
Η ΝΔ «βλέπει» 12 υποψήφιους περιφερειάρχες της στον δεύτερο γύρο, 7 από τους οποίους βρίσκονται στην πρώτη θέση του πρώτου γύρου. Ωστόσο, δεν κατάφερε να δει τις επιλογές της στον δεύτερο γύρο ούτε στην περιφέρεια Αττικής αλλά ούτε και στον δήμο Αθηναίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, στο naftemporiki.gr: «Η προσπάθεια τουΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες, οι οποίοι πιστεύω ότι θα κάνουν την ίδια επιλογή και στον δεύτερο γύρο: θα διαφυλάξουν τη σταθερότητα και θα δώσουν τη δύναμη στην κυβέρνηση να κάνει σταθερά βήματα μπροστά».
Επίσης, έχασε τις εντυπώσεις στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου σημειώνεται προβάδισμα περίπου 14 ποσοστιαίων μονάδων του περιφερειάρχη Απ.Τζιτζικώστα από την τελική επιλογή του κόμματος Γ.Ιωαννίδη. Σε κάθε περίπτωση, οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να μην ξεπερνούν τις αντίστοιχες στις εθνικές εκλογές του 2012, γεγονός στο οποίο στέκονται ιδιαίτερα στη ΝΔ, εκτιμώντας ότι απομακρύνεται το σενάριο ενός πολιτικού μηνύματος το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα. Άλλωστε, ενόψει του δεύτερου γύρου, το κόμμα ήδη διαμήνυσε ότι στηρίζει τις επιλογές Γ.Σγουρού και Γ.Καμίνη σε Αττική και Αθήνα, αντίστοιχα, στέλνοντας συγχρόνως το μήνυμα ότι στις ευρωεκλογές «θα πρέπει να διαφυλαχθεί η σταθερότητα».










                                                                   ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εντυπώσεις στην περιφέρεια Αττικής με την πρωτιά της υποψήφιας Ρένας Δούρου, όπως και στον δήμο Αθηναίων όπου ο υποψήφιος Γαβριήλ Σακελαρίδης έρχεται δεύτερος με διαφορά 1 ποσοστιαίας μονάδας από τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη. Ωστόσο, η συνολική διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη στον πρώτο γύρο δεν υποστηρίζει την εικόνα που επιδίωκε να εμφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ περί συντριπτικής πολιτικής ήττας των δύο κυβερνητικών κομμάτων η οποία θα ήταν σε θέση να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις σε επίπεδο εθνικών εκλογών.

EUROKINISSI

Σταύρος Κοντονής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, στο naftemporiki.gr: «Δώσαμε μία αυτοδιοικητική μάχη μέσα σε ένα εχθρικό πεδίο όπου στο παρελθόν δεν είχαμε καμία πρόσβαση. Δεν πετύχαμε τον απόλυτο στόχο μας, αλλά καταφέραμε να αλλάξουμε τον αυτοδιοικητικό χάρτη, μία αλλαγή ιδιαίτερα σημαντική».
Στην Κουμουνδούρου «κρατούν» τα εκτός προγνωστικών θετικά αποτελέσματα σε Αθήνα - Αττική και εκτός από τον επικείμενο δεύτερο αυτοδιοικητικό γύρο παραπέμπτουν κυρίως στις ευρωεκλογές προκειμένου για τη διεξαγωγή των οριστικών πολιτικών συμπερασμάτων.














                                                                 ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ικανοποίηση για το χθεσινό αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι 7 υποψήφιοι περιφερειάρχες με τη στήριξη της Ελιάς βρίσκονται στον δεύτερο γύρο, 3 από τους οποίους αναδείχθηκαν πρώτοι, και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Γ.Καμίνης και Γ. Μπουτάρης πέρασαν πρώτοι στον δεύτερο γύρο σε Αθήνα και θεσσαλονίκη, αντίστοιχα. Στη Χαρ.Τρικούπη κάνουν λόγο για ατυχή χειρισμό των αποτελεσμάτων των exit polls από την Κουμουνδούρου, η οποία σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «πήγε να δημιουργήσει την αίσθηση μιας νίκης ενός ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ που σαρώνει». Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει μεν την άποψη ότι οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν «και στον δεύτερο γύρο με βάση αυτοδιοικητικά κριτήρια», αλλά συγχρόνως σημειώνει ότι την επόμενη Κυριακή «η συνολική εντύπωση και κυρίως η μη αμφισβήτηση της χώρας και της ασφαλούς εξόδου από την κρίση» θα ληφθούν υπόψη.
Β' γύρος και ευρωεκλογές
Το βέβαιο είναι ότι η εκάστοτε πλευρά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, προσδίδει στενά πολιτικά χαρακτηριστικά στη διπλή αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής, γεγονός που πολώνει το κλίμα και κατ’ επέκταση ενισχύει την πιθανότητα πολιτικών εξελίξεων την επόμενη μέρα είτε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού, ανάλογα με το αποτέλεσμα.
Δημοσκοπήσεις
Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης σε σχέση με τις προβλέψεις όχι μόνο των τελευταίων δημοσκοπήσεων αλλά και των exit polls, τα οποία για παράδειγμα καταδείκνυαν θριαμβευτική νίκη της υποψήφιας Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, με την πρόβλεψη αυτή να περιορίζεται σε προβάδισμα μόλις 1,5 ποσοστιαίας μονάδας από τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό. Βασικό επιχείρημα παραγόντων εταιρειών δημοσκοπήσεων είναι το ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό των ερωτηθέντων πολιτών οι οποίοι είτε αρνούνται να απαντήσουν είτε παρέχουν παραπλανητικές απαντήσεις σκοπίμως, στο μήκος κύματος της γενικευμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας των ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.