Δευτέρα, Μαΐου 05, 2014

Γκρίζες ζώνες σε διατάξεις του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στην παραχώρηση-πώληση ακινήτων στον Αστέρα και το Ελληνικό

 «Τσουνάμι» αντιδράσεων για το σχέδιο του αιγιαλού
 
Την κυβερνητική συνοχή απειλούν οι σφοδρές αντιδράσεις στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό που είχε κατατεθεί τη Μεγάλη Πέμπτη. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, καθώς είχαν υπάρξει δηλώσεις βουλευτών ότι δεν θα το ψηφίσουν, το υπουργείο παρέτεινε κατά 11 ημέρες τη δημόσια διαβούλευση που έληγε την Παρασκευή. Το σχέδιο νόμου, που κατά περίεργο τρόπο δεν προωθήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, περιέχει στην ουσία διατάξεις που συνδέονται με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και σειρά παραχωρήσεων - πωλήσεων κρατικών ακινήτων, από τις μαρίνες ως τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Ελληνικό.


Προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις, στην κυβέρνηση έσπευσαν να αφήσουν να διαρρεύσει ότι πρόκειται για «μεταβατικό πλαίσιο», το οποίο θα οριστικοποιηθεί το 2015. Ομως, το συνολικό πακέτο τακτοποίησης των κρατικών ακινήτων (μαζί με δύο άλλα σχέδια νόμου του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκαν ταυτόχρονα τη Μεγάλη Πέμπτη, για τα καταπατημένα και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε διεκδικούμενα ακίνητα) αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση πωλήσεων και παραχωρήσεων ακινήτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. 
Για παράδειγμα, στο σχέδιο νόμου περιέχονται και ειδικές διατάξεις, που αφορούν αποκλειστικά τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσω ειδικού χωροταξικού σχεδίου, ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ (π.χ. Αστέρας, Ελληνικό, Αφάντου στη Ρόδο και άλλες παραχωρήσεις - πωλήσεις ΤΑΙΠΕΔ).


Μπάζωμα

Ειδικά για τις συγκεκριμένες επενδύσεις επιτρέπεται η επιχωμάτωση, δηλαδή το μπάζωμα, «θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας». Περιέχονται επίσης άλλες διατάξεις που συνδέονται με τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την πολυετή παραχώρηση περισσότερων από 40 τουριστικών λιμένων (μαρινών) ανά την Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις επικεντρώνονται σε τέσσερα σημεία: Στο γεγονός ότι με το σχέδιο νόμου αφαιρούνται οι σημερινοί περιορισμοί στην έκταση της παραλίας που μπορεί να παραχωρηθεί για «απλή» χρήση. Σήμερα υπάρχει το όριο των 500 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και η υποχρέωση για ελεύθερες ζώνες 100 μέτρων. Οσοι αντιδρούν υποστηρίζουν, επίσης, ότι στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για αποκλειστική χρήση, ούτε και σαφείς αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στον αιγιαλό. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα «οι ξενοδοχειακές μονάδες να μπορούν να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους προς τη θάλασσα». Τέλος, υπάρχουν αντιδράσεις από όσους θεωρούν ότι με το σχέδιο νόμου παρέχεται η δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (με την καταβολή αποζημίωσης) που βρίσκονται σε παραλία και αιγιαλό στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Πηγή www.dimokratianews.gr, το βίντεο από το star tv, μέσω του enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.