Παρασκευή, Μαΐου 02, 2014

Τραγωδία στο λούνα παρκ:Σε αργία ο Χρ. Κορτζίδης, εάν αποδειχθεί ότι εκμίσθωσε την έκταση στο λούνα παρκ χωρίς άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας

Τραγωδία στο λούνα παρκ: Για παράβαση καθήκοντος ελέγχεται ο δήμαρχος Ελληνικού

Για παράβαση καθήκοντος ελέγχεται ο δήμαρχος Ελληνικού Aργυρούπολης

Σε αργία ο Χρ. Κορτζίδης, εάν αποδειχθεί ότι εκμίσθωσε την έκταση στο λούνα παρκ χωρίς άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας - Σε «ανεμοστρόβιλο» και «συμβάντα εκτός της ανθρώπινης βούλησης» απέδωσαν την τραγωδία οι τέσσερις υπεύθυνοι για το πάρκο - Αφέθηκαν ελεύθεροι
Να απολογηθεί εντός δέκα ημερών κάλεσε τον δήμαρχο Αργυρούπολης-Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας.

Ο κ. Κορτζίδης καλείται να απαντήσει γραπτώς για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος από δόλο ή βαριά αμέλεια, γιατί εκμίσθωσε την έκταση στο λούνα παρκ χωρίς άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας και χωρίς να έχει κατατεθεί φάκελος που να αναφέρεται στα μέτρα ασφαλείας.

Επίσης, καλείται σε απολογία διότι γνώριζε την εγκατάσταση και επέτρεψε τη λειτουργία της χωρίς την προβλεπόμενη άδεια στον συγκεκριμένο χώρο την περίοδο 2011- 2012 και πάλι με άδειες εκμίσθωσης, χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ελεύθεροι οι τέσσερις κατηγορούμενοι

Με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν ελεύθεροι αμέσως μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια όλοι οι κατηγορούμενοι για το τραγικό δυστύχημα που έγινε στο λούνα παρκ στο Ελληνικό και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα 13χρονο αγοράκι και να τραυματιστεί σοβαρά η αδελφή του.

Συγκεκριμένα, σε βάρος του Έλληνα αντιπρόσωπου της Βουλγαρικής εταιρίας στην οποία ανήκει η επιχείρηση επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δυο φορές το μήνα. Επίσης, στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό επιβλήθηκε ως εγγύηση 20.000 επιβλήθηκε και στον Ιταλό διαχειριστή του εξοπλισμού. Στους άλλους δυο κατηγορούμενος, επιβλήθηκαν μόνο οι περιοριστικοί όροι εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν όσα επικαλέστηκαν στις απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας οι κατηγορούμενοι. Είναι χαρακτηριστικό εξαπολύουν επίθεση στα ΜΜΕ τα οποία κατηγορούν για «ανθρωποθυσίες.

Ανέφεραν μεταξύ άλλων ενώπιον της ανακρίτριας οι κατηγορούμενοι:

- «Ο θάνατος του παιδιού και ο τραυματισμός της αδελφής του συγκλόνισαν το Πανελλήνιο. Τόσο για τον αδόκητο θάνατο του παιδιού, όσο και για τον τραυματισμό της αδελφής του, εκφράζουμε τα βαθύτατα και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του, τον πόνο των οποίων κατανοούμε και συμμεριζόμαστε αφού και εμείς είμαστε γονείς. Όμως η μνήμη του παιδιού δε θα δικαιωθεί με ανθρωποθυσίες. Δε θα δικαιωθεί με ετυμηγορίες αυτόκλητων τηλε-τεχνικών ασφαλείας. Δε θα δικαιωθεί με λογικά άλματα που προσπαθούν να συνδέσουν ευθέως την (μεταγενέστερη του δυστυχήματος εικόνα του ερημωμένου λούνα – παρκ) με το θανάσιμο τραυματισμό του παιδιού, δε θα δικαιωθεί από ρεπόρτερ- ντεντέκτιβ που παραβιάζουν το απαραβίαστο του χώρου που έχει επιβάλλει η Αστυνομία για τη διάσωση των ευρημάτων, δε θα δικαιωθεί από αυτόκλητους εισαγγελείς, αυτόκλητους πραγματογνώμονες».

- «Ο θάνατος του παιδιού και ο τραυματισμός της αδελφής του, επήλθαν εξαιτίας και αποκλειστικώς από συμβάντα που βρίσκονται εκτός της ανθρώπινης βούλησης. Ποτέ κάνεις από εμάς, αλλά και κανένας μέσος συνετός άνθρωπος, δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι ένα τόσο απλό παιδικό παιχνίδι, θα μετεξελισσόταν σε δολοφονικό όπλο που θα αφαιρούσε μία ζωή».

Ακόμη, οι κατηγορούμενοι αναφέρουν πως αν είχαν έστω και «μια μικρή ένδειξη κακοκαιρίας» θα είχαν σταματήσει τη λειτουργία του παιχνιδιού. Όμως, όπως φέρονται να κατέθεσαν, ο βίαιος ανεμοστρόβιλος ήρθε κυριολεκτικά «από το πουθενά», κάτι που όπως λένε επιβεβαιώνουν και όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν στην αστυνομία.

Μάλιστα, υποστήριξαν πως όσα δυσμενή για την κατάσταση του λούνα - παρκ περιγράφουν διάφοροι μάρτυρες, πιθανόν να στοιχειοθετούν άλλα αδικήματα αλλά σε καμία περίπτωση αυτό της ανθρωποκτονίας.

«Είναι σαν να αξίωνε ο νόμος από εμάς να προβλέψουμε λ.χ. την πιθανότητα καθίζησης του εδάφους ή έκρηξης ηφαιστείου ή πλημμύρας» ανέφεραν οι κατηγορούμενοι και προσέθεσαν: «Ποιός, αλήθεια, θα μπορούσε να προβλέψει ότι στην Αττική, και μάλιστα στην περιοχή που ήταν εγκατεστημένο το λούνα-παρκ θα επέπιπτε ανεμοστρόβιλος και, μάλιστα, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση, και αφού το προέβλεψε να το αποδέχθηκε όχι απλώς σαν πιθανό αλλά ως βέβαιο;;».

Συλλυπητήρια

Τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του αδικαχαμένου παιδίου εξέφρασε ο ιταλός κατηγορούμενος εργαζόμενος στο λούνα παρκ. «Το τραγικό συμβάν του θανάτου του μικρού αγοριού και ο τραυματισμός της μικρότερης αδερφής του παραγματικά με συγκλόνισε.Είμαι κι εγώ πατέρας δύο παιδιών, και συναισθάνομαι πλήρως και συμμερίζομαι απόλυτα τον πόνο των γονέων. Εκφράζω μέσ' από τα βάθη της ψυχής μου τα ειλικρινή μου συλληπητηρία προς την οικογένεια των παιδιών», είπε χαρακτηριστικά ενώ συγκατηγορούμενός του επίσης υπάλληλος στην εν λόγω επιχείρηση τα ....έριξε όλα στον ανεμοστρόβιλο «που σήκωσε ψηλά τον κύλινδρο με τα παιδιά σε ύψος 10 περίπου μέτρων» όπως είπε.

«Αμέσως άρπαξα το σκοινί που δένεται ο κύλινδρος και χρησιμεύει για να ακινητοποιείται και να μπορούν τα άτομα να μπαίνουν και να βγαίνουν από αυτόν, και προσπάθησα να συγκρατήσω τον κύλινδρο» είπε ο εν λόγω κατηγορούμενος και προσέθεσε: «όμως ο ανεμοστρόβιλος ήταν τόσο δυνατός που πέταξε κάτω στο έδαφος και εμένα αλλά και τους γονείς των παιδιών που ήμασταν ανίκανοι εκείνη την στιγμή να κάνουμε οτιδήποτε για να σταματήσουμε τον κύλινδρο που τον είχε ανασηκώσει ψηλά ο ανεμοστρόβιλος. Μόλις ο κύλινδρος με τα παιδιά ακούμπησε στο έδαφος και σταμάτησε, έτρεξα αμέσως προς τα παιδιά και μαζί με τους γονείς τα βγάλαμε από τον κύλινδρο. Η εικόνα των τραυματισμένων παιδιών και η αγωνία στο πρόσωπο των γονιών πραγματικά με έχουν συγκλονίσει και δεν φεύγουν στιγμή από το μυαλό μου».

Στην κατάθεσή του ο Έλληνας αντιπρόσωπος της εταιρίας επισήμανε: «Η εταιρεία μας ζήτησε από το δήμο να της εκχωρηθεί ο χώρος και θεωρήσαμε ότι η δημαρχιακή επιτροπή επιχείρησης προβεί στην προέγκριση της άδειας λειτουργίας από τη στιγμή που κανένας δεν με ενόχλησε για αυτό. Για το λόγο αυτό δεν καταθέσαμε τα δικαιολογητικά που προβλέπονται για τις προσωρινές εγκαταστάσεις, τα οποία είχαμε στη διάθεση μας. Επειδή είχαμε παραλάβει δυο καινούρια παιχνίδια περιμέναμε αυτές τις μέρες τον περιοδικό επανέλεγχο όλων των παιχνιδιών. Τη δύναμη της φύσης δεν μπορεί κανένας να την αντιμετωπίσει. Η συγκεκριμένη μπάλα είναι απόλυτα ασφαλής και έχω συγκεκριμένα παραστατικά που το αποδεικνύουν. Δεν υπήρχε περίφραξη επειδή η εγκατάσταση του λούνα παρκ ήταν προσωρινή και ο μισθωτής δεν μπορεί να προβαίνει σε τροποποίηση του χώρου».
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.