Τρίτη, Μαρτίου 04, 2014

Α λα «λίστα Λαγκάρντ» θάβουν τη ρύθμιση για τις ΜΚΟ




Μείζον πολιτικό ζήτημα εγείρει η αργοπορία (κατ' άλλους άρνηση) του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ και την επιστροφή χρημάτων προς το ελληνικό Δημόσιο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ», με επιστολή του στις 20 Νοεμβρίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος απέστειλε κατεπείγον σχέδιο στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη ζητώντας του να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις επίμαχες 198 ΜΚΟ που ήδη ελέγχονται, ώστε όσες βρεθούν να έχουν λάβει παράνομες χρηματοδοτήσεις να αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα και φυσικά να υπάρξουν διώξεις. Παρά το κατεπείγον του αιτήματος από την υπηρεσία της ΥΔΑΣ και τον ίδιο τον υφυπουργό και ενώ όλα τα στοιχεία έδειχναν διασπάθιση του κρατικού χρήματος, ο κ. Μαυραγάνης, άγνωστο για ποιους λόγους, καθυστερεί αναιτιολόγητα. Πηγές πάντως αναφέρουν πως ούτε επίσπευση των διαδικασιών «cross checking», δηλαδή των παράλληλων ελέγχων με αυτούς της ΥΔΑΣ από το ΣΔΟΕ, υπήρξε εγείροντας σαφή ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να μην ψάξουν με τρόπο ταχύ τις ΜΚΟ και τους τραπεζικούς λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων.


Πανικός και στην ΥΔΑΣ

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η αργοπορία ελέγχου των δεδομένων οδηγεί την υπόθεση σε ένα διαρκές βάλτωμα καθώς είναι ξεκάθαρο πως και το υπαλληλικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών δεν δείχνει διάθεση έρευνας, παρά τις ξεκάθαρες εντολές που έχει λάβει από την ηγεσία. Κι αυτό διότι μεγάλο μέρος των νυν ελεγκτών είναι εκείνοι που παλιότερα υπέγραφαν τις επίμαχες χρηματοδοτήσεις. Άρα ορισμένα άτομα είναι σήμερα και ελεγκτές και ελεγχόμενοι. Όπως γνωρίζουμε, τουλάχιστον 15 άτομα από την υπηρεσία έχουν συμμετοχή στις παράνομες εγκρίσεις κι αναφερόμαστε σε στελέχη της περιόδου 2002-2009, πολλά εκ των οποίων ακόμα και σήμερα βρίσκονται στις θέσεις τους. Δεν είναι τυχαίο το ότι μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει μονάχα 80 άμεσοι έλεγχοι σε 198 φακέλους, αν και ουσιαστικά από το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να ελεγχθεί το σύνολο των 500 υποθέσεων χρηματοδότησης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως σε μεγάλο βαθμό η παραίτηση πριν από πέντε μήνες του τέως γενικού διευθυντή της ΥΔΑΣ κ. Αντώνη Ζαΐρη είχε να κάνει με αυτές τις αργοπορίες. Για την ιστορία να τονίσουμε πως ο κ. Ζαΐρης ήταν αυτός που, κατόπιν εντολών του Δημήτρη Αβραμόπουλου, έφερε την ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton για να ελέγξει το σύνολο των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ.

Κριτής των κονδυλίων και κρινόμενος ο Ρόντος

Πάντως, ξεκάθαρα, ο κυρίως έλεγχος στρέφεται πλέον προς την περίοδο γενικής διεύθυνσης της ΥΔΑΣ από τον Άλεξ Ρόντο. Όπως το «ΠΑΡΟΝ» είναι σε θέση να γνωρίζει, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ροή χρήματος προς το Ίδρυμα ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου. Ειδικότερα, το ίδρυμα που φέρεται να έχει λάβει επιδοτήσεις περίπου 398.000 ευρώ μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών στο επίμαχο διάστημα, μέχρι και την τελευταία στιγμή της πτώσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου λάμβανε χρήματα. Με την υπ' αριθμόν Α.Π.Φ.09-110/5131/ΑΣ32628 απόφαση της 28ης Δεκεμβρίου 2011, είκοσι μόλις ημέρες δηλαδή μετά την πτώση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, η αρμόδια υπηρεσία της ΥΔΑΣ στην οποία έλυνε κι έδενε ο Άλεξ Ρόντος αποφάσιζε να εγκρίνει πληρωμή ύψους 601.707,26 ευρώ για την «κάλυψη δαπάνης υποχρεώσεων παρελθόντων ετών έναντι ΜΚΟ». Επρόκειτο για μια σκανδαλώδη απόφαση καθώς ήδη το θέμα των ύποπτων χρηματοδοτήσεων είχε ξεκινήσει να ελέγχεται, αλλά και πολύ περισσότερο καθώς σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις της «τελευταίας στιγμής» βρίσκεται μέσα το ΙΣΤΑΜΕ με πληρωμή 47.011,10 ευρώ για το πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης της Βουλής της Γεωργίας». Ένα project το οποίο έτρεχε προσωπικά ως σύμβουλος ο κ. Ρόντος ο οποίος είχε διατελέσει προηγουμένως γενικός διευθυντής της ΥΔΑΣ. Δηλαδή ο ίδιος στο εν λόγω πρόγραμμα ήταν και κριτής και κατόπιν κρινόμενος. Παράλληλα, έγκυρες πηγές αναφέρουν πως στους ελέγχους του υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι το Ίδρυμα ΙΣΤΑΜΕ, από τρία προγράμματα για τα οποία χρηματοδοτήθηκε δεν είχε υλοποιήσει τα δύο, αν και είχε λάβει ολόκληρο το ποσό των δράσεων (398.000 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ιστολόγιο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε σχολιασμό, αρκεί να μην είναι απρεπής. Τα αισχρόλογα θα διαγράφονται άμεσα.